ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΤΟ ΠΟΥΛΑΚΙ...


ΑΚΟΥΣΑΤΕ! ΑΚΟΥΣΑΤΕ!

Αυτό το ιστολόγιο έχει ολοκληρώσει το ρόλο του και δεν είναι σε λειτουργία...

Η Helmepa Junior έκανε δεκτή την αίτησή μας και μας πρότεινε...

Χτες βράδυ αργά στείλαμε στη Helmepa Junior την αίτηση συμμετοχής της τάξης μας στο φετινό της πρόγραμμα.

Σήμερα, και πριν ακόμη λάβουμε απάντηση, φροντίσαμε να κάνουμε γνωστή τη Helmepa και στα άλλα παιδιά του σχολείου μας. Αφού ζητήσαμε την άδεια του κ. Διευθυντή, καθώς και των δασκάλων των τάξεων, η ομάδα των κοριτσιών με επικεφαλής την αρχηγό της, τη Νεφέλη Λ., επισκέφθηκε όλες τις αίθουσες και χάρισε από μια αφίσα της Helmepa σε κάθε τμήμα: Μια παιδική ζωγραφιά από τη Χίο, που το 2008 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό αφίσας της Helmepa και με το σύνθημα:

ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΖΩΗ

ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΓΗ!

Πολλά ήταν τα ευχαριστώ που άκουσαν τα κορίτσια και μάλιστα κάποια τμήματα ζήτησαν και πρόσθετο υλικό και πληροφορίες.

Αργότερα, στην ώρα της Ευέλικτης, ξεφυλλίσαμε παλιά εφημεριδάκια της Helmepa, Τα Γλαρόπουλα, και πήραμε ιδέες τι μπορούμε κι εμείς να ετοιμάσουμε για να στείλουμε προς δημοσίευση.

Βαφτίσαμε επίσης τις ομάδες μας. Καρχαρίες θα λέγονται πια τα αγόρια και Δελφίνια τα κορίτσια.

Στο μεταξύ όλο και πλουσιότερη γίνεται κάθε μέρα η γωνιά περιβάλλοντος της τάξης. Βότσαλα και βοτσαλάκια με ωραίες ζωγραφιές, στα πλαίσια της δραστηριότητας: Χειροτεχνία με φυσικά υλικά, και ένα σωρό "σκουπίδια"!!! Γιατί τα σκουπίδια δεν είναι άχρηστα υλικά! Κι εμείς θα φροντίσουμε να το αποδείξουμε με τα χεράκια μας. Ήδη κάποια από αυτά στολίστηκαν και ντύθηκαν καινούρια φουστανάκια και έγιναν όμορφα μπιμπελό, χρήσιμα στον καθένα!

Η ευχάριστη είδηση ήρθε όμως αργά το βράδυ. Με ηλεκτρονικό μήνυμα. Η Helmepa Junior έκανε δεκτή την αίτησή μας και σύντομα θα μας αποστείλει υλικό!

Και όχι μόνο. Ο υπεύθυνος της Helmepa Junior, ο κ. Καζάς, μας ενημέρωσε πως δεν υπάρχουν άλλα σχολεία της Θεσπρωτίας στο δίκτυο της Helmepa και μας πρότεινε να οργανώσουμε μια παρουσίαση του προγράμματος σε όλους τους εκπαιδευτικούς του νομού! Η Helmepa είναι πρόθυμη να ταξιδέψει ως τον ακριτικό νομό μας για το σκοπό αυτό και να εξηγήσει ποιοι είναι οι στόχοι του προγράμματος, πώς οργανώνονται οι ομάδες, ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους και ποιες δραστηριότητες κάνουν.

Φυσικά η πρόταση αυτή μας ενθουσίασε και άμεσα θα έρθουμε σε επαφή με τον υπεύθυνο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του νομού μας για να τον ενημερώσουμε σχετικά και να ζητήσουμε τη βοήθειά του για την υλοποίηση της πρότασης. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Helmepa Junior σύντομα θα αποκτήσει πολλούς νέους φίλους στη Θεσπρωτία!

Η σημερινή όμως μέρα είχε και μια ακόμη έκπληξη. "Ανακαλύψαμε" πως μία μητέρα της τάξης μας εργάζεται στην υπηρεσία δασών και διαθέτει ειδικές γνώσεις για τη χλωρίδα του τόπου μας. Μας ενημέρωσε μάλιστα πως οι δασολόγοι της Θεσπρωτίας εντόπισαν ένα σοβαρό πρόβλημα που απειλεί τα πλατάνια. Η είδηση μας λύπησε ιδιαίτερα καθώς τα πλατάνια αποτελούν χαρακτηριστικό δέντρο - κόσμημα της Ηγουμενίτσας αλλά και στο σχολείο μας υπάρχουν μεγάλοι πλάτανοι που τόσα μας προσφέρουν.

Ζητήσαμε λοιπόν από την κυρία να βρει χρόνο για να ενημερώσει σχετικά την τάξη μας και να μας εξηγήσει τι μπορούμε να κάνουμε κι εμείς για να σώσουμε αυτά τα όμορφα δέντρα.

Ως ομάδες Helmepa δεν περιορίζουμε το ενδιαφέρον μας μόνο στη θάλασσα και στις ακτές. Το ενδιαφέρον μας αγκαλιάζει ολόκληρο το περιβάλλον και μην ξεχνάμε πως ο πλάτανος αποτελεί δέντρο συνώνυμο των υγροτόπων.

Στο μεταξύ πλησιάζει και η παγκόσμια ημέρα εθελοντικού καθαρισμού των ακτών: Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου. Και πρέπει άμεσα να αποφασίσουμε σε ποια ακτή θα δώσουμε ραντεβού εκείνη τη μέρα για να λάβουμε κι εμείς μέρος στη μεγάλη προσπάθεια. Εξοπλισμένοι φυσικά με όλα τα απαραίτητα και κυρίως με γάντια για να προστατεύσουμε τα χέρια μας από μολύνσεις.

Στο ραντεβού αυτό θα πρέπει να έρθουν και οι γονείς μας. Μόνο με τη δική τους άδεια μπορεί να πραγματοποιηθεί μια τέτοια δράση. Και βέβαια δε θα αρνηθούμε και τη βοήθειά τους.

Μπορούμε επίσης να καλέσουμε και τους φίλους μας και όλοι μαζί να δώσουμε τον ωραίο αγώνα για καθαρές θάλασσες και ακτές!

Για την παγκόσμια ημέρα εθελοντικού καθαρισμού των ακτών διαβάστε περισσότερα στην ιστοσελίδα της Helmepa Junior:

http://www.helmepajunior.gr/dnews2.php?article_id=294

Από κει και παραθέτουμε τα εξής:


Το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου, η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος - HELMEPA συντονίζει για ακόμη μία χρονιά στην Ελλάδα την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών.

Από το 1985, η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη παγκοσμίως στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση όλων για την ανάγκη διατήρησης των ακτών μας καθαρών από τα σκουπίδια.

Η HELMEPA προσκαλεί όλους όσοι αγαπούν τη θάλασσα να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή, οργανώνοντας από μόνοι τους καθαρισμό μιας αγαπημένης τους ακτής τη συγκεκριμένη ημέρα ή οποιαδήποτε άλλη ημέρα του Σεπτεμβρίου ή του Οκτωβρίου.

Ήδη συνεργαζόμενοι φορείς σε όλη την Ελλάδα, μέλη της Παιδικής HELMEPA και εκπαιδευτικοί σε δημόσια νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, ναυτιλιακές και άλλες εταιρείες-μέλη της HELMEPA, Λιμενικές Αρχές και Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιστιοπλοϊκοί όμιλοι και καταδυτικοί σύλλογοι, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και άλλες εθελοντικές ομάδες έχουν δηλώσει συμμετοχή διοργανώνοντας καθαρισμούς ακτών σε Αγ. Μαρίνα Κερατέας, Αρετσού Θεσσαλονίκης, Καλά Νερά Μαγνησίας, Λάρισα, Μαραθώνα Αττικής, Μυτιλήνη, Παξούς, Σάμο και Χανιά.

Η δράση των εθελοντών ξεκινάει το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου με τον καθαρισμό της Δημοτικής Παραλίας στη Βάρκιζα από στελέχη της εταιρείας-μέλους Danaos Shipping και τις οικογένειές τους.

Όσοι από εσάς δεν μπορείτε να διοργανώσετε εθελοντικό καθαρισμό ακτής, αλλά επιθυμείτε να πάρετε μέρος στην παγκόσμια αυτή πρωτοβουλία, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στους καθαρισμούς ακτών που διοργανώνει η HELMEPA με συνεργαζόμενους φορείς το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου στο Καβούρι Αττικής και στον Πειραιά.

Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Τομέα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, τηλ. 210-9343088, email environment@helmepa.gr

Σημείωση: Το Πρόγραμμα Παιδική HELMEPA υλοποιείται σε συνεργασία και με τη συνδρομή του Βρετανικού κοινωφελούς ιδρύματος The Lloyd's Register Educational Trust (The LRET) που έχει ως βασικό σκοπό την υποστήριξη εξελίξεων στους τομείς εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και έρευνας στις μεταφορές, τις επιστήμες και την τεχνολογία σε παγκόσμιο επίπεδο προς όφελος όλων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (κλικ στην εικόνα)