ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΤΟ ΠΟΥΛΑΚΙ...


ΑΚΟΥΣΑΤΕ! ΑΚΟΥΣΑΤΕ!

Αυτό το ιστολόγιο έχει ολοκληρώσει το ρόλο του και δεν είναι σε λειτουργία...

Μας περιμένει το σχολειό και η αίθουσά μας



Παρασκευή, 10 Σεπτέμβρη σήμερα. Και η αίθουσα, η αίθουσα της τάξης μας, έτοιμη περιμένει τα Τεταρτάκια του Δ1. Να τα υποδεχθεί στη φιλόξενη αγκαλιά της και να της δώσουν ζωή με τις χαρούμενες φωνούλες τους.

18 παιδιά. Τόσα θα υποδεχθεί φέτος το Δ1 του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας. Ενός από τα πιο προνομιούχα σχολεία της πατρίδας μας που έχει το μεγάλο προσόν να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα. Και υπάρχει πιο όμορφο από τη γαλάζια απεραντοσύνη της θάλασσας;

Χμ... ως δασκάλα νομίζω πως ναι, κάτι υπάρχει πιο όμορφο. Τα μάτια των παιδιών! Γιατί κι αυτά θάλασσες είναι κι ο δάσκαλος καπετάνιος να τα ταξιδεύει.

Πώς να είναι άραγε οι νέοι μου μαθητές;

Τη Δευτέρα, μετά τον αγιασμό, θ' αρχίσω να λύνω τις απορίες μου. Και θα γίνει η πρώτη γνωριμία. Μπορώ όμως από τώρα να τους φανταστώ. Να με κοιτάνε φορτωμένα απορίες και τα δικά τους ματάκια.

- Καινούρια δασκάλα;

Ναι. Καινούρια. Και στην τάξη και στο σχολείο. Όχι όμως και στην εκπαίδευση. Φέτος μάλιστα θα είναι η έκτη φορά που θα διδάξω στην Τετάρτη.

Είναι όμορφη τάξη η Τετάρτη. Αρέσει και στους δασκάλους και στα παιδιά. Χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες αλλά με πολλά ενδιαφέροντα μαθήματα.

Το πλέον σημαντικό μάθημα της Τετάρτης Δημοτικού είναι θαρρώ η Ιστορία. Γιατί η Ιστορία της Τετάρτης αφορά την Αρχαία Ελλάδα. Την πιο σπουδαία εποχή ολόκληρης της ελληνικής ιστορίας. Είναι η εποχή που δημιούργησε τον Παρθενώνα και γέννησε τον Αλέξανδρο. Και έφερε την πατρίδα μας στο υψηλότερο σημείο της μακρόχρονης πορείας της.

Παράλληλα θα διδαχθούν και όλα τα άλλα μαθήματα που γνώρισαν τα παιδιά στην Τρίτη. Η ελληνική γλώσσα, τα μαθηματικά, τα θρησκευτικά, η μελέτη περιβάλλοντος, τα αγγλικά, η αισθητική αγωγή και βεβαίως η αγαπημένη των παιδιών η γυμναστική!

Πέρα όμως από τα μαθήματα που γράφονται στον έλεγχο έχουμε και την ευέλικτη ζώνη. Που δεν είναι μάθημα σαν τα άλλα μα μαθαίνει στα παιδιά περισσότερα από όσα όλα τα άλλα μαθήματα μαζί. Γιατί τα θέματα της ευέλικτης ζώνης ξεκινάνε από τα ενδιαφέροντα των ίδιων των παιδιών. Και από τα δικά τους "γιατί" και "πώς" σχεδιάζει ο δάσκαλος την "ύλη" αυτού του μαθήματος. Όσες λοιπόν περισσότερες οι ερωτήσεις των παιδιών, τόσα και τα καινούρια που θα μάθουμε στην ευέλικτη ζώνη.

Επιπλέον θα ασχοληθούμε ως τάξη και με διάφορα "προγράμματα" ή projects όπως λέγονται στη διεθνή ορολογία. Η περιβαλλοντική αγωγή, η αγωγή υγείας, η κυκλοφοριακή αγωγή, η τοπική μας ιστορία, τα παραδοσιακά παιχνίδια, ο κόσμος της πληροφορικής και πολλά ακόμη αντικείμενα μπορούν να αποτελέσουν ερεθίσματα για εκπόνηση εργασιών από τα παιδιά και κυρίως με ομαδοσυνεργατική διαδικασία.

Γι' αυτό και η αίθουσά μας προετοιμάστηκε ανάλογα. Τα τραπεζάκια και τα καθίσματα μπήκαν σε σχήμα Π, χωρισμένα σε τρεις ομάδες. Στο κέντρο τοποθετήθηκαν δυο θρανία αντικρυστά που θα διευκολύνουν τη συνεργασία τόσο ανάμεσα στις ομάδες όσο και με τη δασκάλα.

Τριγύρω θα δημιουργηθούν διάφορες "γωνιές", αντίστοιχες με όσα αναφέραμε παραπάνω. Γωνιά ιστορίας, γωνιά γλώσσας κλπ.

Μια γωνιά της τάξης και αυτό εδώ το ιστολόγιο ή blog όπως το αποκαλούν στα αγγλικά. Το ιστολόγιο "Τεταρτάκια" και με διεύθυνση: http://tetartakia.blogspot.com Το ιστολόγιο θα αξιοποιηθεί τόσο στα πλαίσια του προγράμματος πληροφορικής όσο και στην προβολή των εργασιών των μαθητών προς τα έξω. Παράλληλα θα βοηθήσει στην καλύτερη επικοινωνία όλων των μελών της σχολικής κοινότητας και θα οργανώσει την αναζήτηση πληροφοριών από τα παιδιά στο χώρο του διαδικτύου.

Το μεγάλο όμως ατού της νέας μας τάξης είναι τα ... παράθυρά της! Το γιατί το μαρτυρά η φωτογραφία. Είναι η θέα που σου κόβει την ανάσα με την ομορφιά της, η θέα προς το λιμάνι της πόλης μας, της Ηγουμενίτσας του νομού Θεσπρωτίας. Νομίζεις πως θα απλώσεις το χέρι σου από το παράθυρο και θα αγγίξεις τη θάλασσα και τα καράβια!


Με τέτοια αίθουσα είναι νομίζω επιβεβλημένο να ασχοληθούμε φέτος ιδιαίτερα και με τη θάλασσα και με τα καράβια. Κι όχι μόνο γιατί τα έχουμε τόσο κοντά μας. Μα κυρίως γιατί η πατρίδα μας είναι χώρα θαλασσινή, την αγκαλιάζει η θάλασσα και στη θάλασσα έχουν γραφτεί σπουδαίες σελίδες της ελληνικής ιστορίας. Μία απ' αυτές τις σελίδες αφορά μάλιστα ακριβώς όσα βλέπουμε από τα παραθύρια της τάξης μας... Κι αν δεν ξέρουμε ποια, θα φροντίσει το φετινό μάθημα της ιστορίας να μας το μάθει!

Έχουμε λοιπόν κάθε λόγο να ασχοληθούμε φέτος με τη θάλασσα. Κι αυτό θα γίνει μέσα από τη συμμετοχή μας στην παιδική περιβαλλοντική οργάνωση Helmepa Junior και που ελπίζω πρόθυμα να λάβουν μέρος τα Τεταρτάκια μου καθώς η οργάνωση αυτή έχει ως στόχο της την προστασία της θάλασσας και των ακτών.

Τέλος, τη ζωή μας στο σχολείο θα ομορφύνουν και θα πλουτίσουν οι διδακτικές επισκέψεις και οι διάφορες εορταστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Και να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό του σχολείου η τάξη μας σε συνεργασία και με το άλλο τμήμα της Τετάρτης θα οργανώσει τη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου. Γιορτή στενά δεμένη με τον τόπο μας, την Ήπειρο, αφού εδώ κυρίως διαδραματίστηκαν τα ηρωικά κατορθώματα των παππούδων μας που εκείνη τη μέρα θα τιμήσουμε.

Άντε λοιπόν να έρθει η μέρα του αγιασμού. Και να ξεκινήσουμε το όμορφο ταξίδι.


Καλή μας χρονιά, καλά μας ταξίδια,

μικρά μου και άγνωστα ακόμη Τεταρτάκια!

με πολλή αγάπη

η νέα σας δασκάλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (κλικ στην εικόνα)