ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΤΟ ΠΟΥΛΑΚΙ...


ΑΚΟΥΣΑΤΕ! ΑΚΟΥΣΑΤΕ!

Αυτό το ιστολόγιο έχει ολοκληρώσει το ρόλο του και δεν είναι σε λειτουργία...

ΕΝΑ ΒΟΤΣΑΛΟ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΒΟΤΑ

Ένα βότσαλο, ναι, ένα βότσαλο, ήρθε σήμερα στην τάξη μας! Ένα βότσαλο από τα Σύβοτα. Και συγκεκριμένα από την παραλία Μέγας Άμμος. Την ξέρετε αυτή την παραλία; Αν όχι, επιτρέψτε μας να σας την παρουσιάσουμε:


Όπως βλέπετε είναι μια παραλία με βότσαλα κι ας λέγεται Μέγας Άμμος.


Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, μπορεί κανείς να βρει και άμμο σε κάποια σημεία της παραλίας:


Και είναι μια παραλία εξαιρετικής ομορφιάς που κάθε καλοκαίρι δέχεται πλήθος επισκεπτών. Τώρα όμως, το Σεπτέμβη, η παραλία αδειάζει και μόνο οι έρημες ξαπλώστρες μαρτυρούν τι γινόταν εδώ πριν από λίγο καιρό.


Δυστυχώς όμως υπάρχουν και άλλοι μάρτυρες της ανθρώπινης παρουσίας. Ας αφήσουμε και πάλι τις φωτογραφίες να μιλήσουν:











Βλέπετε; Καλαμάκια, καπάκια από μπουκαλάκια, αποτσίγαρα... Αίσχος!

Πήγαμε δηλαδή και χαρήκαμε τις ομορφιές της παραλίας όλο το καλοκαίρι και φεύγοντας αφήσαμε πίσω τα σκουπίδια μας! Ωραίος τρόπος για να δείξουμε την αγάπη μας σ' αυτόν τον τόπο που μας χάρισε τόσες ωραίες στιγμές...

Λογαριάσαμε όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Ή μάλλον χωρίς τα βότσαλα. Γιατί αυτά είναι οι ξενοδόχοι στις παραλίες. Αυτά μας υποδέχονται, αυτά μας δίνουν "κρεβατάκι" να ξαπλώσουμε στον ήλιο. Και γίνονται θυσία να μας ευχαριστήσουν. Κυριολεκτικά θυσία. Πόσα και πόσα βότσαλα δεν "πνίξαμε" παίζοντας το γνωστό παιχνίδι με τα πηδηματάκια στο νερό;

Και πώς ανταποδώσαμε τη φιλοξενία;

Να όμως που τα βότσαλα αυτή τη φορά σήκωσαν μπαϊράκι. Και αποφάσισαν να αναλάβουν δράση. Τέρμα πια στην κακοποίηση της παραλίας. Τέρμα στα σκουπίδια!

Εδώ που τα λέμε κάποιος έβαλε το δικό του χεράκι γι' αυτή την παράξενη επανάσταση... Και θα σας το μαρτυρήσουμε αμέσως: Η HELMEPA JUNIOR!!! Την ξέρετε; Ε, ήρθε η ώρα να τη μάθετε. Και ο καλύτερος τρόπος είναι με εικόνες και πάλι. Γιατί μια εικόνα χίλιες λέξεις, όπως λέει μια κινέζικη παροιμία:











Καταλάβατε; Η HELMEPA είναι μία οργάνωση που νοιάζεται για τις θάλασσες και τις ακτές. Και φροντίζει με κάθε τρόπο να μένουν καθαρές. Ενημερώνει και συμβουλεύει αλλά και αναλαμβάνει δράση όπου χρειάζεται. Δε διστάζει δηλαδή να πιάνει σκούπες και να καθαρίζει τις παραλίες που αφήσανε κάποιοι γεμάτες σκουπίδια...

Στον αγώνα της αυτό έχει συμμάχους και συνεργάτες και πολλά παιδιά. Γιατί τα παιδιά περισσότερο από τον καθένα λατρεύουν τις παραλίες και τη θάλασσα και επομένως ενδιαφέρονται για την καθαριότητά τους.

Χιλιάδες παιδιά από ολόκληρη την Ελλάδα είναι σήμερα μέλη της Helmepa Junior, του παιδικού δηλαδή παραρτήματος της Helmepa. Και δίνουν με το δικό τους τρόπο αγώνα να σωθούν οι θάλασσες και οι ακτές.

Έτσι και τα βότσαλα στα Σύβοτα σκέφτηκαν να ζητήσουν τη βοήθεια των παιδιών. Και μια και δυο διάλεξαν έναν εκπρόσωπο και τον έστειλαν στην τάξη μας. Στο Δ1 του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας. Να τους μαρτυρήσει τι συμβαίνει εκεί κάτω, στα Σύβοτα, τώρα που το καλοκαίρι τελείωσε. Εκεί που πριν λίγο καιρό αυτά τα παιδιά χαίρονταν τις ομορφιές της θάλασσας.

Ήρθε λοιπόν το βότσαλο στην τάξη μας και σκαρφάλωσε στην έδρα της δασκάλας. Μα τα βότσαλα δεν έχουν στόμα. Γι' αυτό και η δασκάλα ζήτησε από τα παιδιά να αφουγκραστούν με την καρδούλα τους τι θέλει να πει το βότσαλο. Το βότσαλο από τα Σύβοτα...

Τι άκουσαν τα παιδιά; Θα σας το αποκαλύψουμε στην επόμενη ανάρτηση.

__________________________________________________

Μην ξεχνάτε πως τις φωτογραφίες του blog μπορείτε να τις δείτε σε μεγαλύτερη προβολή κάνοντας πάνω τους κλικ με το ποντίκι σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (κλικ στην εικόνα)