ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΤΟ ΠΟΥΛΑΚΙ...


ΑΚΟΥΣΑΤΕ! ΑΚΟΥΣΑΤΕ!

Αυτό το ιστολόγιο έχει ολοκληρώσει το ρόλο του και δεν είναι σε λειτουργία...

Γραφτείτε μέλη του φόρουμ! Είναι εύκολο!

Αγαπητά Τεταρτάκια,

Όπως γνωρίζετε έχουμε ανοίξει εκτός από το ιστολόγιο και φόρουμ. Αν δεν το έχετε ακόμη επισκεφθεί κάντε κλικ εδώ:

http://faros.fforumfree.com/portal.htm

Φόρουμ όμως σημαίνει συζητήσεις και διάλογος. Επομένως για να λειτουργήσει ένα φόρουμ χρειάζεται μέλη. Ήδη δύο Τεταρτάκια κατάφεραν να εγγραφούν στα μέλη του φόρουμ. Μακάρι όμως να εγγραφούν και άλλα. Στο φόρουμ της τάξης μας επιτρέπεται επίσης να εγγραφούν ως μέλη και όλα τα άλλα μέλη της σχολικής μας κοινότητας: Εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, γονείς των μαθητών, μαθητές των άλλων τάξεων. Ή και άλλα πρόσωπα που έχουν σχέση με τη σχολική μας κοινότητα και θέλουν να λάβουν μέρος στους διαλόγους του φόρουμ.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ

Για να γραφτεί κάποιος στα μέλη του φόρουμ, αρκεί να συμπληρώσει μια μικρή ηλεκτρονική αίτηση.

Πατήστε στο πάνω μέρος της σελίδας http://faros.fforumfree.com/portal.htm το ταμπελάκι που λέει Εγγραφή.

Συμπληρώστε εκεί τα στοιχεία που σας ζητούνται, ψευδώνυμο, e-mail και κωδικό. Τον κωδικό για αποφυγή λάθους, το σύστημα του φόρουμ θα σας ζητήσει να τον συμπληρώσετε και δεύτερη φορά. Τονίζουμε ότι τον κωδικό δεν πρέπει να τον αποκαλύψετε σε κανέναν. Φροντίστε όμως να μην τον ξεχάσετε, γιατί θα τον χρειάζεστε κάθε φορά που θα θέλετε να συνδεθείτε ως εγγεγραμμένο μέλος.

ΤΟ ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ

Το ψευδώνυμο σας μπορεί να είναι και στα ελληνικά. Μπορεί επίσης να γραφτεί με κεφαλαία ή με πεζά (μικρά δηλαδή) γράμματα. Όμως όταν συνδέεστε θα πρέπει να φροντίζετε να το γράφετε ακριβώς όπως το δηλώσατε στην αίτηση εγγραφής. Ακόμη και τόνο να ξεχάσετε, το σύστημα δε θα σας δέχεται!

Το ψευδώνυμο μπορεί να αποτελείται και από δύο λέξεις. Όμως οι κανόνες ασφαλείας του ίντερνετ επιβάλλουν να μη δηλώσετε (ειδικά οι ανήλικοι) το πραγματικό σας όνομα και ειδικά το επώνυμο. Οι μεγάλοι ας αποφασίσουν μόνοι τους τι προτιμούν.

E-MAIL

Όπως διαβάσατε, χρειάζεται να διαθέτετε και κάποιο e-mail. Αν δεν έχετε, σας ενημερώνουμε ότι υπάρχουν αρκετές υπηρεσίες στο διαδίκτυο που παρέχουν δωρεάν δικαίωμα e-mail. πχ η υπηρεσία yahoo.

http://gr.yahoo.com

Υπογραμμίζουμε ότι οι ανήλικοι δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν αυτές τις υπηρεσίες εν αγνοία των γονιών τους. Και για την εγγραφή στο φόρουμ τα παιδιά θα πρέπει να συνεννοηθούν με τους γονείς τους και μόνο με τη δική τους άδεια και καθοδήγηση να εγγραφούν στα μέλη μας.

Ο ΚΩΔΙΚΟΣ

Ο κωδικός είναι καλύτερο να γράφεται με λατινικά. Μπορεί να περιλαμβάνει και αριθμούς. Αποφύγετε όμως να γράψετε για κωδικό το αληθινό σας όνομα και για αριθμό την ημερομηνία γέννησης! Οι περισσότεροι χρήστες του διαδικτύου αυτό κάνουν και φυσικά οι χάκερς το γνωρίζουν!!! Βρείτε κάτι άλλο πιο έξυπνο. Και υπογραμμίζουμε και πάλι πως δεν πρέπει να ξεχάσετε ποιος είναι ο κωδικός σας. Σημειώστε τον λοιπόν σε ένα χαρτί!

Στον κωδικό δεν επιτρέπονται κενά. Επίσης φροντίστε να μην είναι πολύ μικρός αλλά ούτε και πολύ μεγάλος. Ένας κωδικός με τέσσερα ψηφία θεωρείται μικρός. Καλό είναι να περιλαμβάνει πάνω από επτά ώστε δυσκολότερα να μπορεί να τον "σπάσει" κάποιος χάκερ.

____________________

Αφού ολοκληρώσετε την εγγραφή σας, θα περιμένετε μέχρι ο διαχειριστής του φόρουμ να την εγκρίνει. Για το σκοπό αυτό καλό είναι να τον ενημερώσετε με ποιο ψευδώνυμο ζητήσατε εγγραφή ώστε να βεβαιωθεί πως ανήκετε στη σχολική μας κοινότητα. Διαχειριστής του φόρουμ προς το παρόν είναι η δασκάλα του Δ1 του σχολείου μας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο χώρο του σχολείου ή με αποστολή μέιλ:

mlampridoy@yahoo.gr

Τονίζουμε ότι ο διαχειριστής είναι υποχρεωμένος και από το νόμο να μην αποκαλύψει σε κανέναν τα αληθινά σας στοιχεία. Μία μόνο εξαίρεση υπάρχει... και καλό είναι να την έχετε υπόψη. Αν ένας χρήστης παραβιάσει τη νομοθεσία για το διαδίκτυο και οι αρχές ζητήσουν από το διαχειριστή να αποκαλύψει την ταυτότητά του. Αλλά και χωρίς τη βοήθεια του διαχειριστή οι αρμόδιες αρχές είναι σε θέση να εντοπίζουν τους κακόβουλους χρήστες του διαδικτύου. Οπότε όλοι όσοι χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο και ειδικά χώρους που αφορούν παιδιά οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και να σεβόμαστε όσα προβλέπουν οι νόμοι.

Τι προβλέπουν; Όσα και για την καθημερινή μας ζωή και τις ζωντανές μας συναναστροφές. Δεν επιτρέπεται δηλαδή να βρίζουμε, να συκοφαντούμε, να προβάλουμε άσεμνο περιεχόμενο, να παραβιάζουμε τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, να αποκαλύπτουμε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τρίτων και όλα τα άλλα που η κοινή λογική συμβουλεύει.

Ας δούμε τώρα πιο αναλυτικά γιατί θα πρέπει κάποιος να εγγραφεί στα μέλη του φόρουμ και όχι να το διαβάζει ως επισκέπτης:

Το πρώτο πλεονέκτημα της εγγραφής στα μέλη του φόρουμ είναι πως θα σταματήσετε να βλέπετε διαφημίσεις στο πάνω μέρος της σελίδας. Δυστυχώς δεν είναι εφικτό να τις αποφύγουμε για τους απλούς επισκέπτες του χώρου, καθώς η υπηρεσία που μας παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας φόρουμ είναι δωρεάν και επομένως θέτει τους δικούς της κανόνες στα θέματα αυτά. Ευτυχώς υπάρχει ρύθμιση να γίνονται αόρατες οι διαφημίσεις για τα μέλη. Και φυσικά φροντίσαμε ήδη για τη ρύθμιση αυτή.

Τα μέλη του φόρουμ έχουν δικαίωμα να δημοσιεύουν τις απόψεις τους και να συνομιλούν με τα άλλα μέλη. Μπορούν επίσης να δημοσιεύουν φωτογραφίες και να ανεβάζουν βίντεο. Προσοχή όμως: Δεν επιτρέπεται να αναδημοσιεύουμε υλικό που ανήκει σε άλλους και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Βεβαιωθείτε λοιπόν πριν αναδημοσιεύσετε κάτι πως έχετε το δικαίωμα να το κάνετε.

Επίσης υπάρχουν υπηρεσίες του φόρουμ (πχ τσατ) που είναι ορατές μόνο στα μέλη. Αντίθετα οι απλοί επισκέπτες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλους τους χώρους του φόρουμ.

Να πούμε όμως ότι κάποιες ενότητες του φόρουμ δεν επιτρέπουν δημοσίευση ούτε στα μέλη, πχ η ενότητα ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ. Η επιλογή αυτή αφορά την τεχνική αρτιότητα του χώρου ή μπορεί στο μέλλον να αφορά και σχετική απόφαση των διαχειριστών για "κλείδωμα" κάποιας ενότητας.

Οι διαχειριστές σε κάθε περίπτωση έχουν την ευθύνη και το δικαίωμα να φροντίζουν ώστε το περιεχόμενο των δημοσιεύσεων των μελών να εναρμονίζεται με τους όρους εγγραφής που υπογράφει όποιος γίνεται μέλος αλλά και με το ιδιαίτερο αντικείμενο αυτού του φόρουμ. Έτσι αν κάποιο μέλος παραβιάσει τους όρους χρήσης ο διαχειριστής θα διαγράψει το μήνυμα ή θα αφαιρέσει εκείνο το τμήμα του μηνύματος που δημιουργεί πρόβλημα. Αν κάποιο μέλος συνεχώς δημιουργεί προβλήματα, τότε ο διαχειριστής θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να διαγράψει και το ίδιο το μέλος... Είμαστε όμως σίγουροι πως κάτι τέτοιο δε θα χρειαστεί να γίνει στο δικό μας φόρουμ!

___________________________________

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ

Τέλος να σημειώσουμε ότι μετά την έγκριση της εγγραφής σας στο φόρουμ από το διαχειριστή, θα πρέπει να κάνετε και τη διαδικασία σύνδεσης. Είναι κι αυτή πολύ εύκολη. Θα πάτε και πάλι στο πάνω μέρος του φόρουμ, στο μενού. Και θα πατήσετε το ταμπελάκι:

Σύνδεση

Κατεβείτε μετά λίγο πιο κάτω και βρείτε το σημείο που ζητά να εισάγετε το ψευδώνυμο και τον κωδικό σας.

Αφού τα συμπληρώσετε σωστά (προσοχή να είναι ελληνικά ή λατινικά, κεφαλαία ή πεζά ανάλογα πως τα δηλώσατε στην αίτηση εγγραφής) φροντίστε να τσεκάρετε με το ποντίκι το μικρό τετράγωνο κουτάκι που λέει:

Να γίνεται η σύνδεση αυτόματα σε κάθε επίσκεψή μου

Έπειτα κάντε κλικ από κάτω εκεί που γράφει

Σύνδεση

Με αυτό τον τρόπο το σύστημα θα σας συνδέει αυτόματα για έναν ολόκληρο μήνα. Κάθε φορά όμως που έχουμε πρώτη του μήνα, για λόγους ασφαλείας, το σύστημα θα σας ξαναζητά τη διαδικασία σύνδεσης.

Αν όμως δεν τσεκάρετε το τετράγωνο κουτάκι, θα πρέπει να κάνετε τη διαδικασία σύνδεσης κάθε φορά που μπαίνετε στο φόρουμ. Επίσης αν μείνετε πολλή ώρα στο φόρουμ, μπορεί να αντιμετωπίσετε και φαινόμενο αυτόματης αποσύνδεσης. Το δυσάρεστο θα είναι αν αυτό σας συμβεί την ώρα που θα προσπαθείτε να δημοσιεύσετε κάτι. Γιατί τότε θα χαθούν όσα γράψατε και θα πρέπει να τα γράψετε από την αρχή. (Σε κάθε περίπτωση, για να αποφύγουμε προβλήματα στις δημοσιεύσεις, είναι καλό να γράφουμε πρώτα το μήνυμά μας σε word στον υπολογιστή μας και μετά να κάνουμε κόπι πέιστ (αντιγραφή - επικόλληση) το κείμενο στο χώρο δημοσιεύσεων του φόρουμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (κλικ στην εικόνα)