ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΤΟ ΠΟΥΛΑΚΙ...


ΑΚΟΥΣΑΤΕ! ΑΚΟΥΣΑΤΕ!

Αυτό το ιστολόγιο έχει ολοκληρώσει το ρόλο του και δεν είναι σε λειτουργία...

Χορεύοντας με τον Εγκέλαδο

Ο Εγκέλαδος θυμήθηκε σήμερα τη Θεσπρωτία.

Η ώρα ήταν περίπου εννιά το βράδυ όταν νιώσαμε τη σεισμική δόνηση.

Λίγο αργότερα μαθαίναμε πως ήταν λίγο μικρότερος από 5 ρίχτερ.





Το επίκεντρο κοντά στην Παραμυθιά. Γι' αυτό κι έγινε έντονα αισθητός και στην Ηγουμενίτσα.

Καλό θα είναι με την ευκαιρία της σεισμικής δόνησης πως το μόνο που δε χρειαζόμαστε όταν η γη χορεύει στο ρυθμό του Εγκέλαδου, είναι ο φόβος και ο πανικός.

Αντίθετα πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμοι ακόμη και για ισχυρούς σεισμούς. Η χώρα μας είναι χώρα σεισμογενής. Γι' αυτό και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς.

Κι ένα πρώτο βήμα για σας τα παιδιά είναι η επίσκεψη στις ειδικές σελίδες του ΟΑΣΠ:

http://kids.oasp.gr/kids_main/kids.html

Εκεί θα μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους σεισμούς. Και μάλιστα παίζοντας.

Και θα σας δοθεί η ευκαιρία να δοκιμάσετε, παίζοντας πάντα, τις γνώσεις σας για τους σεισμούς!


2 σχόλια:

  1. Ετυμολογικά ο Εγκέλαδος μάλλον αποτελεί σύντμηση (έγκειμαι + λας), που σημαίνει ο εγκατεστημένος στα πετρώματα, στο στερεό φλοιό της Γης.

    Ο Εγκέλαδος στην Ελληνική Μυθολογία φέρεται ως αρχηγός των Γιγάντων, γιος του Ταρτάρου και της Γης που έπαιξε όμως πρωτεύοντα ρόλο στη Γιγαντομαχία στην οποία και φονεύθηκε.

    Για τον Εγκέλαδο και τον θάνατό του σώθηκαν πολλές παραδόσεις. Κατά μια εξ αυτών κατακεραυνώθηκε από τον Δία εναντίον του οποίου κινήθηκε, κατ΄ άλλη φονεύθηκε από τον ακόλουθο του Διονύσου τον Σειλινό, κατά τρίτη που είναι και η επικρατέστερη φονεύθηκε από την Αθηνά η οποία αφού τον έτρεψε σε φυγή έρριψε εναντίον του τη Σικελία ή το όρος Αίτνα με το οποίο και τον καταπλάκωσε. Ο Εγκέλαδος κινούμενος και στενάζοντας ενίοτε μέσα στο τάφο του προκαλεί εκρήξεις ηφαιστείων και σεισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Ελπήνωρ, χαίρομαι που συνταξιδεύεις μαζί μας. Και μόνο το ψευδώνυμό σου φτάνει για να μας θυμίζει πολλά. Ξέρεις, εμείς εδώ, ζούμε στη σκιά της σπηλιάς του Πολύφημου. Έτσι λένε οι τοπικές παραδόσεις. Μάλιστα μία βραχονησίδα στην είσοδο του λιμανιού της πόλης μας, και που φαίνεται από τα παραθύρια της τάξης μας, υποτίθεται ότι είναι ο βράχος που πέταξε ο Κύκλωπας στον Οδυσσέα, στο σύντροφό σου, σύμφωνα με τον Όμηρο. Έτσι μας είναι πιο εύκολο να ζούμε το μύθο και να βιώνουμε πιο έντονα την αναζήτηση της Ιθάκης. Που φυσικά το φτάσιμο εκεί είναι ο προορισμός μας. Να γιατί χαιρόμαστε που συνταξιδεύεις μαζί μας. Κάνεις το ταξίδι μας ακόμη πιο αληθινό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (κλικ στην εικόνα)