Με αφορμή την ενότητα για την ελιά που διδαχτήκαμε αυτό το διάστημα στη Γλώσσα, χτες, Παρασκευή, 28 Γενάρη, πραγματοποιήσαμε βιωματικό πρόγραμμα υγιεινής διατροφής. Και συγκεκριμένα πήραμε όλοι μαζί το πρωινό μας στην τάξη:
Τα θρανία στρώθηκαν με πετσέτες και γέμισαν χίλια δυο καλά. Κυριάρχησε βέβαια το γάλα, λευκό ή σοκολατούχο, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι είναι απαραίτητο στο πρωινό των παιδιών.
Πολλά ήταν επίσης και τα αρτοσκευάσματα, τα κουλουράκια, τα μπισκότα, τα δημητριακά πρωινού. Κάποιοι μάλιστα φρόντισαν να φέρουν και ολόκληρα κουτιά για να κεράσουν και τους άλλους:
Τα ωραιότατα γλυκίσματα με γέμιση κουμ κουάτ που έφερε ο Νικόλας
Και τα νοστιμότατα κουλουράκια της Μαριλένας
Πριν ξεκινήσουμε να τρώμε έγινε υπενθύμιση πως πρώτη δουλειά μας είναι η καθαριότητα των χεριών μας. Αλλιώς μαζί με το φαγητό τρώμε και τα μικρόβια που δυστυχώς περισσεύουν πάντα τριγύρω μας. Έτσι βγήκαν τα μπουκαλάκια με το ειδικό υγρό και όλα τα χεράκια απολυμάνθηκαν.
Έπειτα εξηγήθηκε στα παιδιά ποιες είναι οι βασικές ομάδες τροφών:
1. Φρούτα (πορτοκάλι, μήλο, μπανάνα, μανταρίνι, αχλάδι, σταφύλια, ροδάκινο, πεπόνι, καρπούζι, πορτοκαλάδα, φρουτοχυμός)
2. Λαχανικά (ντομάτες, ντοματοχυμός, χορταρικά, πατάτες, καρότα, λάχανο, σπανάκι, μαρούλι, πιπεριά)
3. Ψωμί - Δημητριακά (άσπρο ψωμί, μαύρο ψωμί, φρυγανιά, παξιμάδι, κρουασάν, κέικ, τσουρέκι, μπισκότα, corn flakes, rice krispies, bran flakes, ρύζι, ζυμαρικά, καλαμπόκι, κριθάρι, βρώμη, στάρι)
4. Γάλα - Γαλακτοκομικά (φρέσκο γάλα πλήρες, diet, παστεριωμένο, σοκολατούχο, γάλα εβαπορέ, γάλα κακάο, τυρί, γιαούρτι)
5. Κρέας (κρέας, πουλερικά, ψάρια και θαλασσινά, αβγά, όσπρια, ξηροί καρποί)
Γράψαμε λοιπόν στον πίνακα τις ομάδες τροφών και έγινε καταγραφή του πρωινού που είχαν ετοιμάσει τα παιδιά ώστε να μάθουν να ξεχωρίζουν σε ποια ομάδα ανήκει το κάθε τι.
Έπειτα εξηγήσαμε το χρυσό κανόνα για ένα καλό πρωινό:
1. Να περιλαμβάνει επιλογές από τρεις τουλάχιστον βασικές ομάδες τροφών.
2. Η μία από τις επιλογές μας να είναι από τα φρούτα ή τα λαχανικά.
3. Ειδικά για τα παιδιά υποχρεωτική είναι και η επιλογή από την ομάδα γάλα ή γαλακτοκομικά.
Στα παιδιά μοιράστηκε και ανάλογο έντυπο για να το συμπληρώσουν με τα πρωινά που θα πάρουν τις επόμενες μέρες ώστε να διαπιστώσουν αν είναι ή όχι πρωταθλητές του πρωινού!
Η βαθμολογία είναι η εξής:
Έφαγες τροφές
από 1 μόνο ομάδα; 0 πόντοι
από 2 ομάδες; 1 πόντος
από 3 ομάδες; 2 πόντοι
από 4 ομάδες; Έβαλες τρίποντο!
και από τις 5 ομάδες; 2 τρίποντα (6 πόντοι)
Η διάρκεια του αγώνα είναι τέσσερις εβδομάδες. Και τα αποτελέσματα ταξινομούνται ως εξής:
Σκορ 0 - 55 πόντοι: ΑΠΡΟΠΟΝΗΤΟΣ - Πρόσεξε είσαι άστοχος. Συνέχισε την προπόνηση. Αντίγραψε τον πίνακα και μέτρα το σκορ σου και τον επόμενο μήνα. Σίγουρα θα βελτιωθείς.
Σκορ 56 - 83 πόντοι: ΜΕΤΡΙΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ - Καλή προσπάθεια αλλά έκανες αρκετά φάουλ. Προσπάθησε λίγο ακόμα.
Σκορ πάνω από 83 πόντους: ΣΟΥΠΕΡ ΣΚΟΡΕΡ! - Συγχαρητήρια! Είσαι πρωταθλητής του πρωινού! Μπράβο σου!
Από την καταγραφή στην τάξη διαπιστώσαμε ότι όλα σχεδόν τα παιδιά είχαν εφαρμόσει το νούμερο ένα του χρυσού κανόνα. Την ποικιλία δηλαδή στο πρωινό και τις επιλογές τροφών από τρεις τουλάχιστον βασικές ομάδες.
Αρκετοί επίσης μαθητές είχαν εφαρμόσει και το τρίτο σημείο, για το γάλα ή τα γαλακτοκομικά στο πρωινό των παιδιών και που προσφέρουν το πολύτιμο ασβέστιο για την ανάπτυξή τους.
Στο δεύτερο όμως θέμα, των φρούτων ή των λαχανικών, παρουσιάστηκαν αρκετές ελλείψεις... Ένας έφερε δυο μανταρίνια, ένας άλλος πορτοκάλι, υπήρξε και μία μπανάνα καθώς και ένας χυμός
και ένας - δυο είχαν προσθέσει ντομάτα στα τοστ τους.
Πρόθυμα όμως όλα τα παιδιά όταν πληροφορήθηκαν την αξία των φρούτων και των λαχανικών πήραν φετούλες από μανταρίνι αλλά και αμύγδαλα (ομάδα κρέας) για να προσθέσουν ποικιλία στο πρωινό τους.
Να για παράδειγμα ένα πλήρες πρωινό που είχε ετοιμάσει η Φαίη. Με πορτοκάλι, γάλα και δημητριακά. Πρόσθεσε και λίγα αμύγδαλα και έβαλε ... τρίποντο!
Να και μερικές φετούλες μανταρίνι που συμπλήρωσαν τις γλυκές επιλογές με παρασκευάσματα από δημητριακά. Κι εδώ να αναφέρουμε ένα ακόμη πρόβλημα που εντοπίσαμε: Πολλές επιλογές των παιδιών περιείχαν ζάχαρη...
Εξηγήσαμε ότι αντί για ζάχαρη μπορεί κανείς να προτιμά είτε φρούτα με γλυκιά γεύση είτε μέλι.
Και πάλι πρόθυμα τα παιδιά ζητάγανε φρυγανίτσες με μέλι και που είχαμε φροντίσει να υπάρχουν ώστε να εξηγήσουμε την τεράστια αξία των ιχνοστοιχείων που περιέχει αυτό το υπέροχο φυσικό προϊόν. (Δείτε περισσότερα εδώ.)
Στο μάθημα για το υγιεινό πρωινό προσθέσαμε και μια νόστιμη πινελιά της παραδοσιακής μας κουζίνας. Τη σαλάτα με πορτοκάλι και ελιές. Τα περισσότερα παιδιά φάνηκαν να τη γνωρίζουν και πρόσθεσαν μάλιστα ότι μπορεί κανείς να βάλει και λίγο λάδι στη σαλάτα αυτή ή και λίγο κρεμμύδι!
Παρόμοια με το πρωινό μας πρέπει να είναι και οι επιλογές του κολατσιού στο σχολείο. Να και μια πρόταση που περιλαμβάνει επιλογές από 4 βασικές ομάδες τροφών, βάζει δηλαδή τρίποντο:
Σάντουιτς με ψωμί (δημητριακά), αβγό (ομάδα κρέας), τυρί κασέρι (γαλακτοκομικά) και βέβαια ντομάτα ή ό,τι άλλο προτιμά κανείς από την ομάδα λαχανικά και που μαζί με την ομάδα των φρούτων πρέπει πάντα να συμπληρώνουν τα γεύματά μας.
Για τη νοστιμιά προσθέσαμε λίγες ελιές αντί για αλάτι, πιπέρι, μαγιονέζα, μουστάρδα και άλλα συνήθη πικάντικα πρόσθετα στα σάντουιτς που ναι μεν δίνουν ωραία γεύση αλλά δεν αποτελούν σύμμαχο της υγείας μας σε αντίθεση με την ταπεινή ελιά, που και βιταμίνες και ιχνοστοιχεία περιέχει και προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία αλλά και σχετίζεται με αντικαρκινική δράση!
Μπορεί ακόμη κάποιος να προσθέσει και ψιλοκομμένο μαϊντανό που δίνει και γεύση αλλά και βιταμίνες Α, Β και C, ενώ περιέχει περισσότερο σίδηρο από κάθε άλλο πράσινο λαχανικό!
Ένα ακόμη φυσικό προϊόν που δίνει νοστιμιά αλλά και βοηθά την υγεία μας είναι η ρίγανη. Που ευτυχώς έχουμε άφθονη εδώ στην Ήπειρο!
Τέλος να πούμε ότι βασικό στοιχείο για τον οργανισμό μας είναι και το νερό. Και πρέπει να πίνουμε στη διάρκεια της μέρας αρκετά ποτήρια νεράκι!