ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΤΟ ΠΟΥΛΑΚΙ...


ΑΚΟΥΣΑΤΕ! ΑΚΟΥΣΑΤΕ!

Αυτό το ιστολόγιο έχει ολοκληρώσει το ρόλο του και δεν είναι σε λειτουργία...

17 Σεπτεμβρίου 2011: Παγκόσμια ημέρα καθαρισμού των ακτών

Παγκόσμια ημέρα καθαρισμού των ακτών χτες. Και οι Φαροφύλακες της Ηγουμενίτσας ανέλαβαν δράση μετά το μήνυμα της αγαπημένης μας Helmepa Junior:

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών: 'Ας τελειώνουμε με τα σκουπίδια στις παραλίες!

Ανελλιπώς από το 1986, το τρίτο Σαββατοκύριακο κάθε Σεπτεμβρίου, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο αφιερώνουν λίγες ώρες από το πρωινό τους συμμετέχοντας στην Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών, το παλαιότερο και μεγαλύτερο γεγονός του είδους του στον κόσμο.

Μέχρι σήμερα, 9 εκατομμύρια εθελοντές από 152 χώρες έχουν συλλέξει πάνω από 66.000 τόνους σκουπιδιών, συγκεντρώνοντας πολύτιμα στοιχεία για το είδος και την προέλευση των απορριμμάτων που καταλήγουν στα θαλάσσια οικοσυστήματα και βοηθώντας στην κατανόηση και αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού προβλήματος.

Φέτος, το παγκόσμιο ραντεβού έχει οριστεί για το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, μια ημέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων για την ανάγκη διατήρησης των ακτών και των θαλασσών μας καθαρών από τα σκουπίδια.

Η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος - HELMEPA γιορτάζει 20 χρόνια συντονισμού της διεθνούς αυτής πρωτοβουλίας στην Ελλάδα, προσκαλώντας για άλλη μια φορά τα μέλη της, συνεργαζόμενους φορείς σε όλη τη χώρα, αλλά και όλους όσοι αγαπούν και σέβονται τη θάλασσα, να συμβάλουν στη μεγάλη αυτή εθελοντική προσπάθεια οργανώνοντας τον καθαρισμό κοντινής τους ακτής ή τμήματος του βυθού.

Η δράση αυτή μπορεί να υλοποιηθεί τη συγκεκριμένη ημέρα ή οποιαδήποτε άλλη ημέρα μέχρι και την 17 Οκτωβρίου, διάστημα που ορίζεται ως μήνας εθελοντικής δράσης για το θαλάσσιο περιβάλλον.

Φορείς και άτομα που ενδιαφέρονται να οργανώσουν εθελοντικό καθαρισμό ακτής ή βυθού μπορούν να επικοινωνήσουν με τη HELMEPA για να δηλώσουν τη δράση τους και να λάβουν έντυπο πληροφοριακό υλικό και χρήσιμες συμβουλές. Στους συντονιστές των δράσεων και τα παιδιά θα δοθεί Πιστοποιητικό Συμμετοχής.

Στο σύνδεσμο signuptocleanup.org υπάρχει συνεχής ενημέρωση για προγραμματισμένους καθαρισμούς στους οποίους μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή όσοι ενδιαφέρονται.

Η ενεργός συμμετοχή ευαισθητοποιημένων ατόμων και φορέων στην Ελλάδα θα δώσει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα συλλογικότητας και υπεύθυνης στάσης απέναντι στις μεγάλες περιβαλλοντικές και άλλες προκλήσεις των καιρών μας.

Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να απευθυνθείτε στον Τομέα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, τηλ. 210-9343088, email environment@helmepa.gr.

Από την Παρασκευή ενημερώσαμε όλους τους μαθητές και τους δασκάλους του σχολείου μας για τις "άγριες" προθέσεις μας ενάντια στα σκουπίδια! Φωνάξαμε το σύνθημα:

Ο άνθρωπος λερώνει
το περιβάλλον σκοτώνει!

Τα χέρια όλοι μαζί
να σώσουμε τη Γη!

Και δώσαμε ραντεβού στο Δρέπανο στις 10.30 το πρωί του Σαββάτου.

Πράγματι, την προκαθορισμένη ώρα, κατέφθασαν παιδιά, μαμάδες και μπαμπάδες και αναλάβαμε δράση. Με γαντάκια στα χέρια και μια μεγάλη μαύρη σακούλα που κρατούσε στην αρχή ο Λάμπρος, μετά η Δήμητρα και στο τέλος η μαμά του Αλέξη, σαρώσαμε ένα μεγάλο μέρος της παραλίας και συγκεντρώσαμε λογής λογής σκουπιδάκια:

Πλαστικά καπάκια, κομμάτια από νάιλον τσάντες, γόπες τσιγάρων, υπολείμματα από αλουμινόφυλλα και διάφορα άλλα. Ευτυχώς όχι πολλά. Σε σχέση με τον Ιούνιο βρήκαμε την παραλία αρκετά καθαρή.

Στο τέλος βγάλαμε και μερικές αναμνηστικές φωτογραφίες:



Ενώ αμέσως μετά ακολούθησε ομαδική βουτιά στα καταγάλανα νερά της παραλίας μας, απολαμβάνοντας τη μεγάλη αγαπημένη μας, τη θάλασσα!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (κλικ στην εικόνα)