ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΤΟ ΠΟΥΛΑΚΙ...


ΑΚΟΥΣΑΤΕ! ΑΚΟΥΣΑΤΕ!

Αυτό το ιστολόγιο έχει ολοκληρώσει το ρόλο του και δεν είναι σε λειτουργία...

Τα Τεταρτάκια καθάρισαν το Δρέπανο!

Εκδρομούλα σήμερα, η τελευταία της χρονιάς, στο Δρέπανο. Την τεράστια αμμουδερή παραλία της πόλης μας. Της Ηγουμενίτσας.

Κι όπως ήδη είχαμε ανακοινώσει, πήγαμε με άγριες διαθέσεις. Να μην αφήσουμε σκουπίδι για σκουπίδι!



Γιατί το Δρέπανο είναι η παραλία που κολυμπάμε εμείς οι ίδιοι, η οικογένειά μας, οι φίλοι μας και οι άνθρωποι που επισκέπτονται τον τόπο μας. Είναι η βιτρίνα της πόλης μας τώρα το καλοκαίρι.

Και γιατί είμαστε μέλη της Helmepa Junior. Της παιδικής περιβαλλοντικής οργάνωσης που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη θάλασσα και τις ακτές.

Εφοδιαστήκαμε λοιπόν με γάντια και σακούλες, φορέσαμε τις κονκάρδες της Helmepa, με σήμα το Γλάρο, και ξεκινήσαμε το σκουπιδοκυνηγητό:














- Μα πού βρέθηκαν τόσα σκουπίδια στην παραλία; αναρωτιόνταν τα παιδιά. Ποτέ κανείς δεν τους είπε:



Το τι μαζέψαμε, δε λέγεται! Και για να μελετήσουμε καλύτερα το θέμα των σκουπιδιών, λάβαμε τα μέτρα μας:



Κάθε σκουπιδάκι πριν καταλήξει στη σακούλα, καταγραφόταν από τον υπεύθυνο της ομάδας σε λίστα. Αλλού τα πλαστικά, αλλού τα χαρτιά, αλλού τα αλουμίνια, τα γυαλιά κλπ.



Στην καταγραφή των σκουπιδιών οι δυο ομάδες Helmepa της τάξης δούλεψαν ξεχωριστά. Έτσι μεθαύριο στο σχολείο θα μας δοθεί η ευκαιρία να φτιάξει η κάθε ομάδα τη δική της γραφική παράσταση για το είδος των σκουπιδιών που μάζεψε.



Ευκαιρία να εξασκηθούμε στις γραφικές παραστάσεις που τώρα διδασκόμαστε στα Μαθηματικά, χρησιμοποιώντας αληθινά δεδομένα της δικής μας ζωής.









Χαρακτηριστικές φωτογραφίες από το τι λογής σκουπίδια μαζέψαμε σήμερα από το Δρέπανο. Και με μεγάλη μας θλίψη δεν εντοπίσαμε στην παραλία ξεχωριστούς κάδους για τα υλικά που ανακυκλώνονται, όπως το αλουμίνιο. Μόνο πέρα στο δρόμο, σε αρκετή απόσταση, υπήρχαν μεγάλοι κάδοι ανακύκλωσης. Χάθηκε ο κόσμος να βάλουν και μερικούς μικρούς κοντά στους λουόμενους; Αλλά και γενικότερα οι μικροί κάδοι ήταν λίγοι και οι περισσότεροι γεμάτοι σκουπίδια.



Έτσι αναγκαστήκαμε τις σακούλες μας να τις δέσουμε καλά



και να τις βάλουμε δίπλα στους κάδους και όχι μέσα...



Ελπίζουμε σύντομα να περάσει το σκουπιδιάρικο του Δήμου και να τις απομακρύνει... Τις δέκα σακούλες που τα μικρά μας χεράκια κατάφεραν να γεμίσουν. Και κυρίως να κάνουν όλοι όσοι επισκέπτονται την παραλία το καθήκον τους. Να μην πετάνε κάτω τα σκουπίδια αλλά να τα πηγαίνουν στους κάδους. Γιατί τα δικά μας χεράκια φυσικά και δεν μπόρεσαν να καθαρίσουν ολόκληρο το Δρέπανο. Πέντε χιλιόμετρα παραλία είναι αυτή! Αν δε βοηθήσουμε όλοι, θα αντιμετωπίζουμε και αυτό το καλοκαίρι ένα σκουπιδότοπο πηγαίνοντας εκεί για το μπάνιο μας.

Για το λόγο αυτό φροντίσαμε να μοιράσουμε και γραπτή ανακοίνωση σε όσους βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο γραφικό μαγαζάκι του Δρεπάνου αλλά και να χαρίσουμε στον καταστηματάρχη μια ωραία αφίσα της Helmepa Junior, από τη φετινή καλοκαιρινή της εξόρμηση:



Δεν παραλείψαμε επίσης να φωνάξουμε και τα συνθήματα που έφτιαξαν οι ομάδες της τάξης μας για τη φετινή παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, στις 5 Ιούνη, ελαφρώς διαφοροποιημένα για να ταιριάζουν και με το καθάρισμα της παραλίας:

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΛΕΡΩΝΕΙ
ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ!



ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ
ΣΚΟΥΠΙΔΙ ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΝΕΙ
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΥΤΗ!


1 σχόλιο:

ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (κλικ στην εικόνα)